De weg van de held

Wie aan de innerlijke roep naar meer innerlijk fundament gehoor wil geven, slaat de weg van de held in. De cultuurfilosoof Campbell onderzocht oude mythen, sprookjes en andere verhalen en ontdekte daarin een grondpatroon. Ze gaan over het ‘ik’ dat reist van ‘ego’ (hoe je graag wilt dat anderen je ervaren, met vaak als bodem: je overlevingsgedrag) naar het van binnenuit gevoelde authentieke ‘zelf’. Ze vertellen over de fasen van het pad van de ontwikkeling van je autonomie en zelfontplooiing. Hij onderscheidde zeven stappen en voegde die samen tot wat hij noemde ‘De weg van de held.’

 

Het vraagt om moed, tijd, inzicht en steun om deze afslag in je leven te maken. In de Karavanserai wordt dit alles geboden. Allereerst een omgeving waarin zuiver gecommuniceerd wordt. En vervolgens inhoudelijke en emotionele steun om uiteindelijk je ziel als betekenisvol kompas te gaan gebruiken. Zelfontplooiing houdt immers in dat je ziel -of de blauwdruk waarmee je geboren bent- helemaal uit de verf komt, geleefd en gezien wordt. ‘Jezelf’ worden is een proces van samenvallen met je innerlijke kern. Dat lukt alleen als je daar uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid voor neemt en volledig in je autonomie gaat staan.

 

De weg van de held is een proces waarin je je steeds minder primair aan anderen oriënteert, zelfs de blik van de ouders laat je uiteindelijk los. Tegelijkertijd bouw je door innerlijk zuiver voelen en door zuivere spiegeling van anderen meer contact op met je innerlijke kern, die er overigens altijd al was. Je ziel als fundament geef je woorden. Je komt erachter wat jij hier op aarde komt doen, wat je krachten zijn en je toegevoegde waarde. Dat is niet iets nieuws, het zat altijd al in je. Alleen nu ga je het ontdekken, woorden geven, je herinneren. En als je hier trouw aan bent, is er rust, verdampen angsten en kun je in zoveel mogelijk situaties je hart laten spreken. Je staat dan liefdevol in het leven.

Lees verder