Train de trainer sturen op zelfsturing
Niet zenden, maar ontlokken en aansluiten
Sturen op zelfsturing geeft in essentie aan dat ‘achter je eigen stuur kruipen’ als deelnemer effectiever is dan ‘consumeren’. De didactische vraag voor een trainer is dus: hoe krijg je deelnemers achter hun eigen stuur en hoe sluit je aan op hun motivatie, leer- en ontwikkelbehoeften? Daarvoor is deze train de trainer.
De elementen van de verschillende leerstijlen
Mensen leren op verschillende manieren. Sommigen beginnen met theorie, anderen leren het beste vanuit een ervaring. Uiteindelijk gaat het om 4 elementen die altijd in een leercyclus vorm krijgen: (1) water: gericht op reflecteren op een ervaring; (2) lucht: gericht op cognitief begrijpen; (3) aarde: gericht op concreet vormgeven, methodiek en (4) vuur: gericht op zingeving binnen een groter geheel.
Didactisch model
Bij sturen op zelfsturing is binnen de Karavanserai vanuit dit licht een eigen didactisch model ontworpen.
Naast (1) het gestructureerd laten ontdekken van de inhoud, vormen dus (2) het aanzetten van personen en (3) het mobiliseren van de groep de belangrijkste didactische vaardigheden.
Uiteindelijk is de inhoud van elke training gelijk, maar zal elke trainer afhankelijk van de groep en de individuele deelnemers een eigen proces doorlopen.
Doel en organisatie
In de train de trainer wordt het didactisch model zowel ervaren, inzichtelijk gemaakt en ingetraind. Tegelijkertijd wordt het belang van deze opzet doorleeft. De train de trainer heeft het karakter van een werkplaats en vindt 4 keer per jaar plaats.